Mental Life Care

Mental Life Care
Kékes Szaffi mentálhigiénés szakember blogja

Hogyan vészeld át a Valentin-napot, ha nincs párkapcsolatod

2024. február 13. - kekes_szaffi

A Valentin-nap hagyományosan a szerelemről, a romantikáról, a párokról és az összetartozásról szól. Ha nemrég veszteséget éltél át vagy szomorú vagy azért, mert nincs egy „különleges valaki” az életedben, egyedül érzed magad, akkor ez a nap elég kegyetlennek tűnhet, és szembesülhetsz azzal, hogy mások – látszólag – milyen boldogok.

valentin_nap_egyedul.jpeg

Íme néhány ötlet és gondolat, amivel nem csak átvészelheted ezt a napot, hanem még valami jó is kisülhet belőle!

Hagyd figyelmen kívül a Valentin-napot

Ez a legegyszerűbb. Február 14. csak egy nap az évben. Kezelhet úgy, mintha ez is csak egy átlagos nap lenne az évben.

Ha nem szeretnéd figyelmen kívül hagyni a Valentin-napot

és egyedül töltenéd az estét:

Szánj időt arra, hogy foglalkozz életed legfontosabb emberével: magaddal. Kényeztesd magad valamivel: egy filmmel, finom vacsorával, csokival, otthoni wellness fürdővel, egy művészeti vagy sporteseménnyel, tedd, amihez csak kedved van!

Ha társaságra vágysz:

Szinglinek lenni szórakoztató is lehet. Találkozz a barátaiddal, csináljatok valami vidám programot, szórakozzatok! Nem te vagy az egyetlen, aki független. Ne feledd, hogy a romantikus partnerek jönnek-mennek, de a jó barátok és a család megmarad. Hívd fel a haverokat, menjenek el vacsorázni! Vegyél ajándékot a társállatodnak, ha van. Forduljon valakihez, aki szeret, akinek szüksége lehet a figyelmedre. Ha emlékezteted az embereket, hogy fontosak neked, az rád és rájuk is jó hatással lesz.

Ha nemrég szakítottál, váltál:

Ha a közelmúltban szakítottál valakivel, és Valentin nap környékén hiányozni kezd, készíts egy listát azokról az okokról, amelyek miatt jobb, ha külön vagytok. Emlékeztetheted magad arra is, hogy a kutatások azt mutatják, hogy a rossz párkapcsolat hosszú távon a testi és a lelki egészségre nézve veszélyes.

Nem minden arany, ami fénylik:

Tarts pár nap közösségi média szünetet! A közösségi média egy gondosan összeállított pillanatkép, így nem meglepő, ha nem látod mások kapcsolatainak árnyoldalát, de hidd el, hogy van neki. Még a sok baráttal rendelkező emberek is magányosnak érezhetik magukat, ha nem azt kapják meg a kapcsolataikból, amire szükségük van.

Nem vagy egyedül a magány és a szomorúság érzésével!

A romantikus kapcsolatokban is megélünk negatív érzéseket. Kutatások szerint minden harmadik ember, aki romantikus partnerrel él, hetente legalább egyszer veszekszik, tehát egy kapcsolat nem csak a szívekről és a virágokról szól.

Segíts magadon:

Tanulj stresszkezelő technikákat, amelyeket egész évben használhatsz. Ha bizonyos ünnepek gyakran lehangolóak számodra, akkor az év más időszakaiban is küzdhetsz stresszel, rossz hangulattal és aggodalmakkal. Egy mentálhigiénés szakember segíthet a problémák jobb kezeléséhez, az egészséges gondolkodás gyakorlásához és az önbizalom építéséhez szükséges készségek fejlesztésében. További információért látogasson el a keksszaffi.hu oldalra.

A jó hír az, hogy a rossz hangulat és a magány kezelhető. Vannak konkrét dolgok, amelyeket megtehetsz lelki jóléted javítása érdekében. Olvasd el az öngondoskodásról szól írásomat!

Ahogy egy kapcsolat, úgy a kapcsolat hiánya is okozhat stresszt. Ha régebb óta egyedül élsz, magányos vagy, nem vagy biztos benne, hogyan lehet egészséges párkapcsolatot kialakítani, ha teheted, beszélj egy mentálhigiénés segítő szakemberrel!

Végezetül ne feledd, hogy egyedülállónak lenni nem feltétlenül rossz dolog. Nem kell kapcsolatban lenned ahhoz, hogy teljes életet élj!

A bejegyzés trackback címe:

https://mentallifecare.blog.hu/api/trackback/id/tr6618324481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása