Mental Life Care

Mental Life Care
Kékes Szaffi mentálhigiénés szakember blogja

Hogyan segít egy segítő szakember?

2023. október 20. - kekes_szaffi

Mint segítő szakember és mint magánember is tapasztalom, hogy hiába tudjuk racionálisan sokszor, hogy mit kéne tennünk, mik a problémáinkra a megoldás, mégis benne ragadunk számunkra nem megfelelő élethelyzetekben, sokszor vagyunk döntésképtelenek, nem tudjunk megoldania a problémáinkat, nem tudunk hatékonyan megküzdeni a kríziseinkkel.

blog_hogy_segit_mentalhigienes_szakember_1.jpg

Talán mos te is ilyen helyzetben vagy. A családod, barátaid, nagyon igyekeznek segíteni és tudod, hogy jókat is mondanak, mégsem tudsz egyről a kettőre jutni. Érzed rajtuk, hogy kezdik feladni, nem értik miért nem tudnak rajtad segíteni.

Fordítva is biztos ismerd ezt a szituációt, amikor te kívülről látod, hogy egy szeretted mennyire szenved, próbálsz segíteni, jobbnál jobb tanácsokkal látod el, de csak nem történik semmi. Ennek az az oka, hogy amikor az ember benne van egy számára problémás szituációban, ami nehéz érzéseket, szenvedést okoz, ott a racionalitás, a jó tanácsok nem segítenek.

Egy segítő szakember abban más, mint a szeretteink, hogy tudja, tanulta, hogyan tud neked segíteni.

Megtanítok neked mindent, amit tudok és amire az adott élethelyzetedben szükséged van, de ez még önmagában nem elég. Sok mindent tudunk, de mégsem tudjuk hasznosítani. Ezért nem csak átadom azt a tudást, amire szükséged van, amivel jobbá teheted az életed és megoldhatod a problémáidat, hanem több héten át kísérlek és segítelek abban, hogy mindazt, amit már tudsz, vagy most tanulsz meg, hasznosítani is tudd.

Nem fogok tanácsot adni, nem mondom meg mit kéne tenned, mert azt csak te tudod. Ahogy minden ember, úgy minden élethelyzet és kapcsolat is a hasonlóságok ellenére egyedi. Abban segítelek, hogy rátalálj a saját megoldásaidra és a jövőben könnyebben kezeld az élet által rád rótt nehézségeket (mert lesznek még sajnos), jobbá váljanak az emberi kapcsolataid és összességében harmonikusabb, boldogabb életet tudj élni.

 

Kép forrása: https://preventsuicide.arizona.edu/how-talk-about-mental-health

A bejegyzés trackback címe:

https://mentallifecare.blog.hu/api/trackback/id/tr4618239049
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása