Mental Life Care

Mental Life Care
Kékes Szaffi mentálhigiénés szakember blogja

Magányos karácsony - egyedül is lehet szép az ünnep

2023. december 20. - kekes_szaffi

Az ünnepi időszakban az összetartozás és a családi összejövetelek hangsúlyozása súlyosbíthatja a magányt azok számára, akik egyedül élnek, gyászt, veszteséget éltek át vagy bármilyen okból nem lehetnek azokkal, akikkel szeretnének.

maganyos_karacsony.jpeg

 

Fontos, hogy tudd, nem vagy egyedül ezzel az érzéssel és élethelyzettel!

Felmérések szerint az emberek egyharmada magányos karácsonykor. Akkor is, ha a családjukkal töltik az ünnepeket és sok ember veszi őket körül. Ne nyomaszd magad azzal, hogy most mindenki milyen boldog, bezzeg te... Nem így van!

Oké, de mégis mit tegyél?

Csinálj magadnak "tökéletes karácsonyt"!

Milyen is az? Azt csak te tudod, most szabad kezet kapsz, azt csinálsz majd, amit csak akarsz, amit szeretsz és úgy ahogy szereted. Nem kell senkihez, sem a társadalmi elvárásokhoz alkalmazkodnod. Ülj le és gondod át, mi tenne boldoggá, mik azok a tevékenységek, amiket szívesen végzel, és mi az, amit esetleg egy másik átlagos nap nem engedsz meg magadnak. Az sem baj, ha nem lesz a napodban semmi karácsonyi. Bármit megtehetsz, amihez csak kedved van!

Tervezd meg az egész napot!

Reggeltől estig! Ne terheld azért túl magad, de tudd, hogy mivel töltöd majd a reggeled, délutánod és az estédet.
Tervezd meg a reggelit, ebédet, vacsorát. Mihez lenne kedved, mit szeretsz a legjobban? Ha halászlére vágysz és bejglire, edd azt, ha a kedvencedet ennéd, akkor azt. Ha szeretsz sütni-főzni, csináld, ha nem, akkor semmiképp se, rendelhetsz is ételt. Ha szeretsz zenét hallgatni, állíts össze egy lejátszási listát. Nem kell, hogy karácsonyi legyen, legyenek inkább a kedvenceid, amiktől jó kedved lesz.

Öngondoskosás

Gondoskodj magadról, a testedről, a lelkedről. Kényeztesd magad: habfürdő, testápolás, pakolások, meditáció, jóga, naplóírás, mind jó ötlet! Ezen a napon minden szóljon rólad és arról, amiket te szeretsz csinálni és úgy csináld, ahogy neked jó! Semmit se tegyél kötelességből, vagy mert úgy kell.

Élvezetes tevékenységek

Mit szeretsz csinálni? Filmeket nézni? Olvasni? Kreatívkodni? Van valami, amit szerettél csinálni gyerekkorodban? Válassz 1-2 olyan tevékenységet, ami kikapcsol és örömet okoz!

Ki a szabadba!

Bármilyen hideg és sötét is van, vedd rá magad egy nagyobb sétára a környéken. A szabadban töltött idő csökkenti a szorongást, arról nem is beszélve, hogy milyen jó lesz visszamenni a meleg otthonodba, betakarózni és inni egy forró teát! Vagy forralt bort. Vagy habos kakaót.

Kerüld a közösségi oldalakat!

De tényleg!
Ne feledd, amit ott látsz az nagyrészt illúzió, a tökéletes családokról és boldogságról készített fotók csak elszomorítanak, ráadásul teljesen fölöslegesen tennéd ennek ki magad, a közösségi oldalakon az emberek az életük „legjobb” pillanatait(!) mutatják, a nehezebb részek nélkül.
Ha magányosnak érzed magad, az ehhez hasonló bejegyzéseket nehéz lehet látni, mivel előfordulhat, hogy másokkal hasonlítod össze a helyzeted, olyan helyzetekkel, amikről nem is tudhatsz semmit. Biztos te is mosolyogtál már egy fotó kedvéért, akkor is, amikor egyáltalán nem voltál boldog.

Ez csak egy nap a sok közül!

Nem több és nem is kevesebb. Egy nap a naptárban, ami pont ugyan olyan gyorsan telik el, mint bármelyik másik nap. Nem kell emiatt rosszul érezned magad és ki tudja, lehet végül az egyik legjobban eltöltött napod lesz az évben!

Ha vágysz az emberi kapcsolatokra...

Pár emberrel előre egyeztess egy pár perces videóhívást vagy telefonívást!

A telefonos lelki segély szolgáltok is várják a hívásokat, bátran hívd őket, ezért vannak ott!

És végezetül, fontold meg az önkénteskedést!

Legyen szép karácsonyod!
blog_hirdetes2_1.jpeg

Ha szeretnél köveni a Facebookon kattints IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://mentallifecare.blog.hu/api/trackback/id/tr7718284959
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása